Avakado Yağı Nasıl Kullanılır ?

Avokado yağı faydaları hakkında daha önceki yazılarımızda sizlere bilgiler vermiştir. Bu yazımızda ise sizlere avokado yağının kullanımı hakkında bilgiler vereceği. Avokado yağının tüketimdeki yerinden ve cilt, saç gibi kozmetik alanlarda kullanımlarından bahsedeceğiz. Öncelikle avokado yağı hakkında kısa bir bilgi verelim. İyi okumalar dileriz.

Avokado Yağı 

11

Avokado, Avokado ağacının meyvesi veya Meksika’nın güneyinden Andean bölgelerine uzanan Batı Yarımküre’ye özgü bir ağaç olan Persea americana’dır. Avokado meyveleri,  kıvamında ve çok zengin, besleyici bir tada sahip yeşilimsi veya sarımsı ete sahiptir. Avokadolar, thiamin, riboflavin ve A vitamini açısından zengindir ve bazı çeşitlerde et, yüzde 25 kadar doymamış yağ içerir.

Karbonhidratlar yüksek olan çoğu meyveden farklı olarak, avokadolar sağlıklı yağlarda benzersiz derecede yüksektir. Bir avokadodan gelen arıtılmamış yağlar genellikle zengin, yağlı bir koku ile yeşil renklidir. Yağ arındırılırsa, sarımsı bir renge sahiptir ve daha az kuvvetli kokar.

Bir yemek kaşığı avokado yağı, günlük yağ alımı yaklaşık 124 kalori ve 14 gram yağ içerir.  Bu yağ yüzdesi yüksek görünmesine rağmen, 14 gramın 9,9’u tekli doymamış sağlıklı yağdır ve 1,9 gram çoklu doymamış yağdır (ayrıca sağlıklı bir yağdır). Avokado, kolesterol veya trans yağ içermez ve E vitamini açısından zengindir .

Avokado Yağı  Nasıl Yenir ?

Avokado yağı yüksek diyetler bazen diz osteoartriti olan hastalar için tavsiye edilir. Zeytinyağı gibi, avokado yağı da çeşitli mineraller ve besinler sunar ve günde 600 miligramlık dozlarda alındığında sağlık faydaları sağlayabilir. Bir avokado yağı diyetini takip eden hastalar, günde 2,000 kalori sürekli tedarik etmek için düzenli tahıl, yapraklı yeşillik ve yağsız protein alımını sürdürmeye teşvik edilir. En iyi sonuç için, durumunuz için en iyi türler ve avokado yağı müstahzarları hakkında doktorunuzla konuşun.

Avokado yağı diyeti, zeytin, susam, yer fıstığı, kanola veya bitkisel yağlar gibi geleneksel yemeklik yağların yerini avokado yağı ile değiştirmektedir. Avokado yağı, bazı kişilerde azalmış kolesterol ve geliştirilmiş lipit profilleri ile bağlantılıdır ve osteoartrit semptomlarını azaltabilir. Avokado yağı, yüzde 40’a varan yağlı yağlardan oluşan avokado meyvesinin hamurundan yapılır. Oleik asit olarak adlandırılan yararlı tekli doymamış yağ asidinin bir türü, avokado yağında bol miktarda bulunur. Doktorunuzun tavsiyesine bağlı olarak, gün boyunca sıvı veya tablet şeklinde farklı dozlarda avokado yağı almanız gerekebilir.

Avokado Yağı Saç için Kullanımı

Lavanta ve nane esansiyel yağlarının saç gelişimini destekleyebileceğini düşündürmektedir. Avokado yağı, uçucu yağlar için yaygın olarak bir taşıyıcı yağ olarak kullanılır. Ev yapımı bir saç bakımı için üç ile altı damla nane veya lavanta esansiyel yağı ile bir avokado yağı karışımı  kullanılabilir.  Ayrıca saç derisine  avokado yağı ile masaj yapabilirsiniz. Avokado yağı kan akışını hızlandırmaya ve bloke foliküllerin önünü açmaya yardımcı olur. Bu etkiler saç dökülmesine yardımcı olabilir.

Cildiniz yağı kolayca emecektir, bu yüzden endişelenmeyin saç derisine yağlı bir yapı bırakmaz. Saçınıza çok fazla avokado yağı kullanırsanız, yağ gitmediğini hissedene kadar kimyasal içermeyen bir şampuanla iyice yıkayabilirsiniz.

Avokado Yağı ile Saç Maskesi Kullanımı

Avokado yağı saç maskelerini mağazadan satın alabilir veya kendi mutfağınızda yapabilirsiniz. Yumru içermeyen, protein açısından zengin bir saç bakımı için, aşağıdaki bileşenleri bir araya getirin:

  • 1 avokado11
  • 1 muz
  • 1 yemek kaşığı avokado yağı
  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı bal

Topaklı bir dokudan kaçınmak için  karıştırıcıda malzemeleri karıştırabilirsiniz. Sonra yağı ve balı ekleyin ve maskeyi saçınıza uygulayın. Macun en az 20 dakika veya üç saate kadar ayarlanmasına izin verin. Tercihinize göre avokado maskesini ılık su veya kimyasal içermeyen şampuanla yıkayın.

Avokado Yağı Saç için Kullanımı

Avokado yağını cilt bakım rutininizde çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Yağı cildinize masaj yaparak yüzünüze maske gibi sürerek veya  duş losyonunuza ekleyebilirsiniz. Herhangi bir yan etki olmaksızın her gün veya ayda birkaç kez kullanılabilir. Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Avokado yağı aşağıdaki şekillerde kullanmayı deneyin:

  • Çatlamış bir cilt için bir losyon olarak cildi yıkadıktan sonra cildinize iyi miktarda avokado yağı sürün . Avokado yağını kendi başınıza kullanabilir veya günlük vücut losyonlarınızdan birine birkaç damla ekleyebilirsiniz.
  • Bir yüz yağı nemlendirici olarak 1 onsluk bir şişenin 2 / 3’ünü avokado yağı ile doldurun. Tamanu veya emu gibi başka bir besleyici yağ alın ve şişenin son üçte birini doldurmak için kullanın. Lavanta veya gül gibi en sevdiğiniz esansiyel yağın üç ile dört damlacık ekleyin. Kapağı bükün ve iyice çalkalayın.
  • Ev yapımı yağın birazını elinizin avuçlarına dökün, parmaklarınızı yağa batırın ve yüzünüze uygulayın. Yağı el nemlendiricisi olarak da kullanabilirsiniz. Şişeyi güneş ışığından uzak tutarsanız, yağ bir yıla kadar sürebilir.
  • Ev yapımı bir yüz maskesi olarak olgun bir avokadoyu küplere kesin ve az miktarda avokado yağı ekleyin. Düz bir macun içine ezmek için bir çatal veya kaşık kullanın. Macunu yüzünüze uygulayın ve 10 ila 15 dakika bekleyin. Cildinize bağlı olarak avokado maskesini ılık su veya yüz temizleyici ile yıkayabilirsiniz.
  • Doğal yaşlanma karşıtı bir cilt kremi olarak: 2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı, 2 yemek kaşığı balmumu, 1/2 çay kaşığı E vitaminli yağ  ve 1 çorba kaşığı shea yağı ile 1/4 bardak avokado yağı bir cam kavanozda karıştırın. Kavanozu, kapağı olmadan, yaklaşık dört inç su ile dolu bir kaba koyun.  Malzemeleri kavanoza eritirken karıştırın. Eritildikten sonra, kremayı daha küçük bir kavanoza dökün ve karışım sertleşene kadar bekletin. Kapağı kavanozun üzerine koyun ve kremi serin bir yerde saklayın.

 

Avokado yağının kullanımları umarım işinize yarayacaktır. Avokado yağının cilt ve saç bakımı için faydalarına dair bilgi almak için Saç Bakımında Avokado Yağı ve Cilt Bakımında Avokado Yağı başlıklı yazılarımıza da bakabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

 

Yorum bırakın