Avokado Yağı

Tropik bir meyve olarak ülkemizde de çokça tüketilen avokado meyvesi oldukça faydalıdır. Ayrıca bu meyveden elde edilen avokado yağıda son zamanlarda sıkça kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere avokado yağı nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılırı açıklayacağız. İyi okumalar dileriz.

Avokado Yağı Nedir ?

11

Soğuk pres yöntemi ile elde edilen avakado yağı yüksek oranda E vitaminini içermekle beraber,  düşük asit seviyesi ile oksidatif tehlikelere karşı güçlü bir koruyucu etkiye sahiptir.

Avakado yağı içerisinde bulunan A, B1, B2, pantothenik asit, D ve E vitaminleri oldukça fazla bulunur. Ayrıca lesitin ve yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.

Avokado Yağının Faydaları

  • Taze avokadoya erişiminiz yoksa veya meyvenin tadını sevmiyorsanız, soğuk preslenmiş avokado yağıyla yemeklerinizi pişirin. Ekstraksiyon işlemi suda çözünen vitaminleri ve lifi kaldırabilirken, yağ hala yüksek miktarda sağlıklı tekli doymamış yağlar içerecektir. Yağın sadece 1 çorba kaşığı 14 g yağ içerir, bunların 9,8 g’ı tekli doymamış ve 1.8 g çoklu doymamış. Yüksek klorofil içeriği nedeniyle, sızmayan yağın zümrüt yeşili rengi olacaktır. Lezzet, meyvenin türüne bağlıdır. Soğuk preslenmiş  avokado tipik bir avokado aromasına sahiptir.11
  • Yağ asitleri ve avokado yağındaki bitki sterolleri, yüksek kolesterolü olanlara iyi gelir. İyi HDL kolesterolü artırırken,  hem LDL’leri hem de trigliseritleri azaltır.  Normal kolesterol düzeyi olan kişiler için HDL’ler ve LDL’ler arasındaki dengeyi koruyabilir. Avokado yağı da vücuttaki iltihapla savaşır, böylece kalp hastalığı riskini azaltır.
  • Daha önce bahsedildiği gibi, avokado yağında bulunan yağın büyük kısmı, vücuttaki iltihabı azaltan oleik asittir. Bir çalışmada, vücuttaki inflamasyonun bir işareti olan yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein (CRP) düzeylerinin oleik asit alımı ile ters ilişkili olduğu görülmüştür. Bu anti-enflamatuar etki, avokado yağının kalp hastalığı riskini azaltma ve artrit ile ilgili acıyı iyileştirme gücüdür, bu da bizi bir sonraki noktaya getirir.
  • Avokado, eklem iltihaplanmasına neden olan ağrılı bir durum olan osteoartrit semptomlarını hafifletmek için tüketilmelidir. Oleik asitin yanı sıra, avokado yağındaki karotenoid lutein ve E vitamini, antiinflamatuar özellikleriyle semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir ve eklem hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Meyve salatalarınıza  avokado yağı eklemek veya yemeklerinizi avokado yağıyla pişirmek yararlıdır. Gıdadaki antioksidan karotenoidler, vücuda emilecek bir yağ bazına ihtiyaç duyarlar. Avokado yağı buna yardımcı olur. Bir çalışma, bir salataya avokado yağı ilave edilmesinin alfa-karoten, beta-karoten ve luteinin emilimini önemli ölçüde artırabildiğini bulmuştur.
  • Karotenoidler lutein ve xeazanthin görme yeteneğiniz için iyidir. Aslında, diyette lutein eksikliği yaşa bağlı göz disfonksiyonuna neden olabilir. Ancak, tekli doymamış yağ asitleri açısından zengin diyetler, bu karotenoidlerin emilimine yardımcı olarak, bu disfonksiyona karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Bu karotenoid-mono-doymamış yağ asidi kombinasyonu, avokado yağını göz sağlığı için ideal yapan şeydir.
  • Kilo vermeye çalışırken, doğru pişirme yağını seçmek önemlidir. Avokado kilo kaybı için ideal bir pişirme yağıdır. Avokado yağı yüksek bir oleik asit içeriğine sahiptir ve oleik asit içeren bir diyetin, fiziksel aktiviteyi % 13.5 ve yemek sonrası metabolizmayı doymuş yağlar açısından zengin bir diyete kıyasla % 4,5 oranında artırabildiği görülmüştür Vücuttaki insülin duyarlılığını artırarak ve glikoz metabolizmasını geliştirerek, aynı zamanda yağın sadece belirli alanlara değil, tüm vücutta dağıtılmasına yardımcı olur.
  • Avokado yağındaki oleik asitin yanı sıra karotenoidler ve E vitamini, prekanseröz ve kanser hücrelerinin büyümesini kontrol edebilir ve hatta anormal hücrelerde hücre ölümüne neden olabilir. Karotenoidler ayrıca kemoterapinin yan etkilerini de azaltır.

Avokado Yağı Nasıl Kullanılır

Avokado yağı saçlar için de oldukça faydalıdır. Hem daha parlak hem de daha sağlıklı saçlara avokado yağıyla kavuşabilirsiniz. Avokado yağının hem cilde hem de saça bu kadar çok faydasının olması, içerisinde bulunan bol miktardaki E vitamini sayesindedir.

Avokado yağı dahilen kullanılacaksa; 1 fincan suya 4 damla damlatılarak günde 2 defa içilir. Eğer haricen kullnılacaksa; cilde masaj yaparak kullanılır.

Düşük seviyede UV koruması sağlar.  Güneşin zararlı ışıklarından korunmaya yardımcıdır. Aynı zamanda güneş lekelerinin tedavisinde de kullanılır.

Gıda Tüketiminde Avokado Yağı

Salatanıza avokado koyarsanız sebzelerden Karotenoid emilimini arttırabilirsiniz. Yine de miktarı konusunda dikkatli olmalısınız! Bir çorba kaşığı avokado yağında tamı tamına 124 kalori vardır. Bir kaşık zeytinyağında ise 120 kalori bulunur.

Yiyeceklerinizde bulunan Karotenoidlerin emilimini hızlandırdığı düşünülür. Karotenoidler genellikle yağ oranı düşük sebzelerde bulunurlar. Fakat avokadonun yüksek doymamış yağ oranı sayesinde bu sebzeleri avokadoyla birlikte yemek Karotenoid emilimini hızlandırır.

 

Avakado yağı hakkında daha fazla bilgi almak için diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz. Yazılarımız hakkında aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından sorabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.

Yemeklerde Avokado Yağı Kullanmak

Avakado Yağı Nasıl Kullanılır ?

Yorum bırakın