Yemeklerde Avokado Yağı Kullanmak

Sağlıklı olmak için tükettiğimiz besinler kadar bu besinleri yaparken kullandığımız yağda çok önemlidir. Bundan kaynaklı avokado yağının yemeklerde kullanımı hakkında sizlere bir yazı sunarak, sağlık açısından size ne gibi katkılar sağladığını aktaracağız. İyi okumalar dileriz.

Avokado Yağının Sağlığımıza Faydaları

11

Anavatanı Orta Amerika olan avokado meyvesinden soğuk çıkarma işlemi ile elde edilen avokado yağı, E vitamini açısından zengin ve son derece sağlıklı bir beslenmeye yardımcı olur. Avokado meyvesinin oldukça yoğun içeriği sayesinde avokado yağı ciddi anlamda besleyici ve cilt bakımında faydalı bir yağı , tropikal bir meyve olan avokadodan soğuk pres yöntemiyle elde edilen avokado yağı, berrak ve yeşil renkte, E vitamini yönünden zengin, sabit bir yağ türüdür.

Ayrıca avokado meyvesinde bulunan A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 gibi b vitamini gurupları, C vitamini, E vitamini, K vitamini ile Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum, Demir, Selenyum, Manganez, Bakır ve Çinko açısından oldukça zengin bir yağdır.

Gıda Tüketiminde Avokado Yağının Faydaları

Yemeklik olarak özellikle kullanılan avokado yağının yüksek ısı duyarlılığı onu sağlıklı bir yemek pişirme yağı yapıyor, bunun yanı sıra salatalarla tüketilen avokado yağı, kalp damar sağlığı, diyabet, kan şekeri, eklem rahatsızlıkları, anti aiging, iştah kapatıcı ve aşırı kilo alma gibi konularda faydalanılan bir yağdır.

Avokado yağı, yiyeceklerinizde bulunan Karotenoidlerin emilimini hızlandırmaktadır. Karotenoidler genellikle yağ oranı düşük sebzelerde bulunurlar. Fakat avokadonun yüksek doymamış yağ oranı sayesinde bu sebzeleri avokadoyla birlikte yemek Karotenoid emilimini hızlandırır. Salatanıza avokado koyarsanız sebzelerden Karotenoid emilimini arttırabilirsiniz.

  • Kan basıncını ve kolesterol seviyesini dengeler. Bu özelliğinden dolayı damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinia zaltır.
  • Avakado yağı kan ve damar sağlığını korur. İçediği omeda-3 ve omega-6 , ve asitler yardımıyla kanın temizlenmesine yardımcı olur. Kan akışını hılzandırır. Bunun yanında serbest radikallere karşı etkili olduğu için damar tıkanıklıklarına izin vermez.
  • Avakado yağının kanseri önleyici özelliği vardır, kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kolon, meme kanserlerine yakalanma riskini azaltabilir.
  • Diyabet ve migreni önleyen magnezyum, avokado yağının içindeki en değerli minerallerden biridir.

Avokado Yağı Nasıl Elde Edilir ? 

Avokado yağı, yağın olgun avokadolardan ekstrakte edilmesiyle yapılır ve pişirme ve kızartmadan saç ve cilt bakımlarına kadar çeşitli kullanımlara sahiptir. Mağazadan satın alınan avokado yağı genellikle çok pahalı olduğu için, yağı evde hazırlamak genellikle daha ekonomiktir. Yağı çıkarmak oldukça kolaydır.

11

  • On iki avokado soyun. On iki avokadoyu  yıkayın ve her birini çukurun etrafına ikiye bölün. İki yarık ayrılıncaya kadar çukur etrafında bir kepçe hareketini kesmek için bıçağı kullanın. Avokado meyvesini çıkarmak için bir kaşık kullanın ve bir mutfak robotu  biriktirin. Kabuğu  ve çukuru atın.
  • Avokado püre olana kadar mutfak robotunu veya blenderı püre haline getirin. Avokado meyvesini yumuşak bir macun oluşturacak şekilde karıştırın. Daha sonra harmanlanmış avokadoyu çıkarınız ve orta boy bir tencereye koyunuz.
  • Avokadoları orta ateşte pişiriniz. Fırını orta ateşe getirin ve her beş dakikada bir karıştırarak tencerede avokadoları ısıtın. Karışım kaynamaya başladığında, köpürmeye başlayacak ve üstüne yükselen avokado yağını fark etmelisiniz.
  • Karışım koyulaşana kadar pişirin. Avokado açık yeşilden koyu yeşil veya kahverengiye dönüşene ve su buharlaşana kadar pişirme işlemine devam edin ve karışımı karıştırın.
  • Avokado karışımını bir kaseye alın. Avokado karışımı  pişirmeyi bıraktığınızda, karışımı bir kaseye koyun. Tülbent gibi temiz ve ince bir bezi kasenin üstüne yerleştirin ve ardından bezi kasenin kenarına yerleştirin, kaseyi ters çevirin ve bezin köşelerini sıkıştırın.
  • Avokadoyu süzmek için sıkın. Yağı süzmek için bir kasenin üzerine avokado torbasını sıkın. Yağ hazneye damla damla dökülmelidir. Daha fazla yağ çıkana kadar tutucunuzu değiştirmeye ve bir dakika kadar sıkmaya devam edin.
  • Yağı bir kaba boşaltın. Bütün yağları sıktıktan sonra, kaseden gelen yağı küçük bir şişeye veya kapaklı bir kaba dökün. Avokado yağınız artık kullanıma hazır.

 

Avokado yağı hakkında daha fazla bilgi almak için Avokado Yağı başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.

Yorum bırakın